Vinkovci: Jedina proizvodnja šparoga u Hrvatskoj

vinkovci.com.hr
 

Vinkovci

 
Portal Vinkovci Vinkovci
Osvježeno
20:40
Srp
2015
31

Vinkovci › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Vinkovci: Jedina proizvodnja šparoga u Hrvatskoj

Vinkovci Profine banner
Vinkovci Mb-811x184-2
Vinkovci Igrackenadaljinski
Vinkovci Pletenina-dd
Vinkovci Drvo-code-banner
 
 
Najnoviji videi
 
Vinkovci Klapa Adrion - Ja sam majko cura fina Klapa Adrion - Ja…
Klapa Adrion - Ja…
Recepti
Ovako sočne palačinke još niste probali - Vinkovci, vinkovci.com.hr Ovako sočne palačinke…
Ako su vam dosadile obične…
Što sve trebate znati o cvijetu soli? - Vinkovci, vinkovci.com.hr Što sve trebate znati…
RECEPT MATE JANKOVIĆA
Sva lica kuhanog vina: Crveno, slatko s medom - Vinkovci, vinkovci.com.hr Sva lica kuhanog vina:…
Priprema: Stavite vino,…
Bruskete s jagodama, kozjim sirom i balsamicom - Vinkovci, vinkovci.com.hr Bruskete s jagodama,…
Kozji sir i jagode. Da!…
Igre, igrice
Sviraj mi sviraj… - Vinkovci, vinkovci.com.hr Sviraj mi sviraj…
Pretvorite se u pravog…
Scooby-Doo - Strašni dvorac - Vinkovci, vinkovci.com.hr Scooby-Doo - Strašni…
Scooby Doo i ekipa
Super Mario Castle - Vinkovci, vinkovci.com.hr Super Mario Castle
Super Mario avantura
Bubblez - Vinkovci, vinkovci.com.hr Bubblez
Za one koji vole šarene…
Povezani članci
Zadnje vijesti
KONTAKTIRAJTE NAS

Uredništvo

E-mail:
urednistvo@vinkovci.com.hr

 
03
 
05.2010

Vinkovci: Jedina proizvodnja šparoga u Hrvatskoj

VINKOVAČKA OBITELJ HERVOEVIĆ UZGAJA “KRALJICU PROLJEĆA”
 
Sezona šparoga je počela i stoga su mnogi i s područja Vukovarsko-srijemske županije otišli brati ovu, kako je zovu, kraljicu proljeća, i to u Njemačku, koja uistinu proizvodi velike količine ovog povrća. Među beračima, koji za dva mjeseca mogu zaraditi oko četiri prosječne hrvatske plaće, godinama je bio i Vinkovčanin Marko Hervoević. Nakon što je tako zarađivao punih deset godina, odlučio je brati svoje šparoge pa je od 1998. godine postao i do danas ostao jedini proizvođač šparoga u Hrvatskoj. U posao se uključila cijela obitelj, sin i kći danas su čak gotovo potpuno preuzeli brigu o berbi i upošljavanju sezonaca, koji su prilično važni u cijeloj proizvodnji jer se šparoge beru ručno. - Šparoga se bere isključivo ručno, i to sa za nju posebno izrađenim noževima. Prilikom branja specijalnom “špahlom” na dugom držalu šparoga se reže malo iznad korijena pa sljedeće godine niču novi plodovi. Dnevno može narasti i do 14 centimetara, a za nju je ključno sunce pa se tako za toplijih dana u njivu mora i dva puta dnevno - pojašnjava Marija Hervoević, koja se, premda sa završenim ekonomskih fakultetom, ipak bavi ovim poslom uzgoja zelenih šparoga, koje su, kaže, prilično otporne na bolesti i uspijevaju i u Italiji, ali nisu tako kvalitetne kao njihove. "Godišnje uberemo osam do deset tona po hektaru, a i uzgajamo ih za sada samo na jednom hektaru, premda je zanimanje sve veće i plasman ne bi bio problem. Tada bismo vjerojatno šparoge izvozili, ali za to je potrebno dodatno ulaganje. No mi smo zadovoljni i ovako jer svoju cijelu proizvodnju plasiramo na hrvatsko tržište, najviše u Zagreb, preko jednoga velikog trgovačkog lanca, a nešto malo prodajemo i na vinkovačkoj tržnici", kaže Marija, od koje doznajemo da Hervoevići, uz uključenost cijele obitelji, zapošljavaju još desetak sezonaca za berbu. Oni dnevno uberu oko 200 kilograma šparoga, koje se oprezno sortiraju i pripremaju za plasman na tržište. Dok ne odu u trgovine pohranjuju se u hladnjaču jer nakon branja šparoga je kvalitetna šest-sedam dana, i u to je vrijeme valja koristiti. Sezona berbe kod Hervoevića traje od sredine travnja do sredine lipnja. U posao su uložili oko 50.000 eura za kupnju dva traktora, zemljišta, dostavnog vozila, a tek unatrag godinu ili dvije, uloženo se počelo vraćati. "Polovina prihoda odlazi na distribuciju i plaće radnika, a posebno je važno naglasiti kako je naša proizvodnja potpuno ekološka, bez kemikalija. Najviše posla, osim u berbi, ima oko uklanjanja trave jer se sve radi ručno", ističu Hervoevići koji su također osjetili krizu jer je potražnja za šparogama opala. Njihova je cijena u trgovinama 35 kuna za kilogram, što je ljudima ipak previše. Proljetni čistač organizma Riječ je o vrlo zdravom povrću iz porodice ljiljana koje zovu i proljetni čistač organizma. Zbog malog broja kalorija, šparoge su danas sastavni dio raznih dijeta, njezini balastni sastojci potiču probavu i rad bubrega, a bogate su i mnogim vitaminima i mineralima. Iako su u javnosti najpoznatije divlje šparoge iz južnih krajeva, upravo su ove iz uzgoja prava poslastica svim gurmanima.  
Autor: Vinkovi.Com.Hr/images/uploads/vijesti/vinkovci-jedina-proizvodnja-sparoga-u-hrvatskoj.jpg---www.glas-slavonije.hr
Vijest se nalazi u:

 

Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
 
Sveta tri kraljaNova godinaZaštita prava autora i korisnikaPredstavljanje knjige Marijana AlmašaFil Tilen po prvi puta u VinkovcimaSveti StjepanBožić
 
vinkovci.com.hr preporuča
Studio keramike Prag - tečaj keramike
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Jutarnji List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Sportske Novosti Današnje izdanje (i do 80% popusta) Slobodna Dalmacija Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - vinkovci.com.hr
 
 
Sviđa li Vam se novi izgled portala?
  •   Da
  •   Ne
 
 
 
REKLAME

inFarkturiranje

 
eTarget REKLAME
 

Vinkovci › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Vinkovci: Jedina proizvodnja šparoga u Hrvatskoj