Općina Vrbanja, Đurići i Račinovci na regionalnom vodovodu…

vinkovci.com.hr
 

Vinkovci

 
Portal Vinkovci Vinkovci
Osvježeno
14:22
Lis
2018
03

Vinkovci › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Općina Vrbanja, Đurići i Račinovci na regionalnom vodovodu…

Vinkovci Obrazovanje-811x184
Vinkovci Alba-marketing-web-dizajn-811x184  rotator  rotator
Vinkovci Stipendija-811x184
 
 
Najnoviji videi
 
Vinkovci Ekološko sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje, domašćivanje i čišćenje kože - obuća Ekološko sredstvo…
Ekološko sredstvo…
Vinkovci Ekološko sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje, domašćivanje i čišćenje kože - obuća Ekološko sredstvo…
Ekološko sredstvo…
Vinkovci Ekološko sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje, domašćivanje i čišćenje kože - remen Ekološko sredstvo…
Ekološko sredstvo…
Vinkovci Ekološko sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje, domašćivanje i čišćenje kože - Kožne jakne Ekološko sredstvo…
Ekološko sredstvo…
Recepti
Ovako sočne palačinke još niste probali - Vinkovci, vinkovci.com.hr Ovako sočne palačinke…
Ako su vam dosadile obične…
Što sve trebate znati o cvijetu soli? - Vinkovci, vinkovci.com.hr Što sve trebate znati…
RECEPT MATE JANKOVIĆA
Sva lica kuhanog vina: Crveno, slatko s medom - Vinkovci, vinkovci.com.hr Sva lica kuhanog vina:…
Priprema: Stavite vino,…
Bruskete s jagodama, kozjim sirom i balsamicom - Vinkovci, vinkovci.com.hr Bruskete s jagodama,…
Kozji sir i jagode. Da!…
Igre, igrice
Sviraj mi sviraj… - Vinkovci, vinkovci.com.hr Sviraj mi sviraj…
Pretvorite se u pravog…
Scooby-Doo - Strašni dvorac - Vinkovci, vinkovci.com.hr Scooby-Doo - Strašni…
Scooby Doo i ekipa
Super Mario Castle - Vinkovci, vinkovci.com.hr Super Mario Castle
Super Mario avantura
Bubblez - Vinkovci, vinkovci.com.hr Bubblez
Za one koji vole šarene…
Povezani članci
Zadnje vijesti
KONTAKTIRAJTE NAS

Uredništvo

E-mail:
urednistvo@vinkovci.com.hr

 

 
REKLAME

 
INFO

 
09
 
11.2017

Općina Vrbanja, Đurići i Račinovci na regionalnom vodovodu za 2 do…

POLA CVELFERIJE ČEKA NA PRIKLJUČAK
Općina Vrbanja, Đurići i Račinovci na regionalnom vodovodu za 2 do 3 godine
 

Pet naselja na istoku županjske Posavine – Vrbanja, Soljani, Strošinci, Đurići i Račinovci još čekaju priključak na regionalni vodovod istočne Slavonije i kvalitetno rješenje pitanja vodoopskrbe. Prema najavama, morat će se strpjeti još dvije do tri godine. Nakon katastrofalnih poplava koje su u svibnju 2014. poharale istočni dio županjske Posavine i prouzročile veliku materijalnu štetu na stambenim objektima i komunalnoj infrastrukturi, uspostava javne vodoopskrbe bila je jedna od osnovnih pretpostavki za stvaranje uvjeta za normalizaciju života i povratak ljudi kućama. Zbog izvanredne situacije, u dogovoru s Hrvatskim vodama odlučeno je da će se tamošnja sela po hitnom postupku priključiti na regionalni vodovod. U interventne mjere uvršteni su Gunja, Drenovci i Rajevo Selo. Svim kućanstvima Vinkovački vodovod i kanalizacija osigurao je nove priključke ili obavio rekonstrukciju postojećih te rekonstrukciju dijela vodovodne mreže i bušenje novih bunara. Očekivalo se da će aktivnosti ubrzo krenuti i na području Općine Vrbanja i da će se na regionalni vodovod uskoro priključiti i krak Đurići - Račinovci, ali to se nije dogodilo.

Vodosprema i cjevovod

Direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije Dražen Milinković pojašnjava da je projekt već odavno izrađen i kandidiran prema Hrvatskim vodama, pregledan i usuglašen, prije dvije godine napravljena je i kompletna studija, građevinske dozvole su ishođene, a pojedini dijelovi tog projekta, odnosno cjevovoda, već su napravljeni. VVK je svoj dio posla odradio, a sada su na potezu Hrvatske vode.

- Vodosprema Drenovci, koja je krucijalna za Cvelferiju, polovično je napravljena za vrijeme poplava - kaže Milinković. Uz nju treba riješiti i spojni cjevovod Vrbanja - Soljani - Strošinci te krak prema Đurićima i Račinovcima, a ukupna vrijednost investicije je oko 30 milijuna kuna. Prema očekivanjima, ako sve bude išlo prema operativnom planu, spomenutih pet sela u Cvelferiji za dvije do tri godine dobit će vodu iz regionalnog vodovoda.

Milinković napominje da je situacija što se tiče vodooopskrbe na vrbanjskom području sada zadovoljavajuća.

- Izbušili smo nove bunare, napravili rekonstrukciju vodotornja i određenom intervencijom ublažili probleme koji su se javljali - kazao je.

Građevinska operativa

Vodoopskrba je jedan od gorućih problema na tom području jer je kapacitet postojećeg bunara bio ograničen i svako malo dolazilo je do nestanka vode, posebice tijekom ljetnih mjeseci kada je potrošnja povećana. U Strošincima je prije nekoliko dana prilikom uzorkovanja na jednom mjestu utvrđeno bakteriološko zagađenje vode u javnom vodoopskrbnom sustavu i voda je privremeno proglašena nepitkom. Iz VVK-a preventivno su upozorili korisnike da prije upotrebe vodu za piće ili pripremu hrane obavezno treba prokuhati. Obavljena je dezinfekcija i ispiranje vodovodne mreže, stanje javne vodoopskrbe u vodoopskrbnom sustavu je normalizirano i od danas se voda ponovno može koristiti za piće.

- Priključkom na regionalni vodovod i kvalitetnim rješenjem pitanja vodoopskrbe potaknuli bismo i našu građevinsku operativu jer 30-ak milijuna kuna nije mala investicija. U tom su istom paketu, odnosno u projektu i izrađenoj studiji koji su dobili pozitivno mišljenje, i vodospreme Županja, Slakovci i područje Otoka i Komletinaca. Na tom cijelom području sufinanciranje bi bilo manje od šest posto, što je za nas prihvatljivo. Sve je u završnoj fazi i ovih će dana biti sve definirano - kaže Milinković.

Milinković napominje da je vrlo važno nastaviti ulaganja u ruralnim područjima Vukovarsko-srijemske županije jer ljudima treba osigurati sve preduvjete za kvalitetan život. A u posljednje vrijeme Vinkovački vodovod i kanalizacija uspješan je u povlačenju sredstava iz europskih fondova za realizaciju brojnih projekata kojima će kvaliteta vodoopskrbe i odvodnje u najistočnijoj hrvatskoj županiji biti na vrlo visokoj razini.

Autor: Vinkovi.Com.Hrglas-slavonije.hr
  • Vinkovci
Vijest se nalazi u:

 
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
 
Sveta tri kraljaNova godinaZaštita prava autora i korisnikaPredstavljanje knjige Marijana AlmašaFil Tilen po prvi puta u VinkovcimaSveti StjepanBožić
 
vinkovci.com.hr preporuča
Studio keramike Prag - tečaj keramike
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Glas Istre Današnje izdanje (i do 80% popusta) Novi List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Zadarski List Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - vinkovci.com.hr
 
 
Kupujete li preko interneta?
  •   Da
  •   Ne
 
 
FACEBOK
 
Tweets by vinkovci (@vinkovci)

 

Vinkovci › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Općina Vrbanja, Đurići i Račinovci na regionalnom vodovodu za 2 do 3 godine