Isporuka trupaca za sve drvoprerađivače

vinkovci.com.hr
 

Vinkovci

 
Portal Vinkovci Vinkovci
Osvježeno
07:09
Ruj
2018
05

Vinkovci › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Isporuka trupaca za sve drvoprerađivače

Vinkovci Obrazovanje-811x184
Vinkovci Alba-marketing-web-dizajn-811x184  rotator  rotator
Vinkovci Stipendija-811x184
 
 
Najnoviji videi
 
Vinkovci Ekološko sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje, domašćivanje i čišćenje kože - obuća Ekološko sredstvo…
Ekološko sredstvo…
Vinkovci Ekološko sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje, domašćivanje i čišćenje kože - obuća Ekološko sredstvo…
Ekološko sredstvo…
Vinkovci Ekološko sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje, domašćivanje i čišćenje kože - remen Ekološko sredstvo…
Ekološko sredstvo…
Vinkovci Ekološko sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje, domašćivanje i čišćenje kože - Kožne jakne Ekološko sredstvo…
Ekološko sredstvo…
Recepti
Ovako sočne palačinke još niste probali - Vinkovci, vinkovci.com.hr Ovako sočne palačinke…
Ako su vam dosadile obične…
Što sve trebate znati o cvijetu soli? - Vinkovci, vinkovci.com.hr Što sve trebate znati…
RECEPT MATE JANKOVIĆA
Sva lica kuhanog vina: Crveno, slatko s medom - Vinkovci, vinkovci.com.hr Sva lica kuhanog vina:…
Priprema: Stavite vino,…
Bruskete s jagodama, kozjim sirom i balsamicom - Vinkovci, vinkovci.com.hr Bruskete s jagodama,…
Kozji sir i jagode. Da!…
Igre, igrice
Sviraj mi sviraj… - Vinkovci, vinkovci.com.hr Sviraj mi sviraj…
Pretvorite se u pravog…
Scooby-Doo - Strašni dvorac - Vinkovci, vinkovci.com.hr Scooby-Doo - Strašni…
Scooby Doo i ekipa
Super Mario Castle - Vinkovci, vinkovci.com.hr Super Mario Castle
Super Mario avantura
Bubblez - Vinkovci, vinkovci.com.hr Bubblez
Za one koji vole šarene…
Povezani članci
Zadnje vijesti
KONTAKTIRAJTE NAS

Uredništvo

E-mail:
urednistvo@vinkovci.com.hr

 

 
REKLAME

 
INFO

 
08
 
01.2018

Isporuka trupaca za sve drvoprerađivače

KRAJ PREGOVORA S HRVATSKIM ŠUMAMA
Isporuka trupaca za sve drvoprerađivače HŠ i prerađivači potpisali pismo razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju drvnih trupaca
 

Udruženje drvno-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore unatrag šest mjeseci pregovaralo je s Hrvatskim šumama kako bi zajednički pronašli optimalno rješenje za isporuku trupaca drvoprerađivačima. Prošlog je mjeseca Udruženje s Hrvatskim šumama potpisalo pismo razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca između članova Udruženja i Hrvatskih šuma.

Više sirovine malima

- Cilj je promjenama u modelu prodaje drvne sirovine, cijena i rabatne politike osigurati da drvni resurs bude u funkciji novostvorene vrijednosti u preradi drva i proizvodnji namještaja, što će rezultirati većom preradom sirovine u domaćim pogonima. Želimo potaknuti finalizaciju drvne sirovine, razvoj kooperacija, obnovu i razvoj tradicijskih obiteljskih obrta te porast investicija u nove tehnologije i dizajn – rekao je tada Daniel Smiljanić, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK. Dodao je kako se dogovorom s HŠ određuje transparentna raspodjela drvnih trupaca po svakom proizvođaču, koji će moći izračunati koliko će trupaca primiti i prema tome planirati svoju proizvodnju. Male pilane, koje čine 96 posto ukupnog broja proizvođača, prema sporazumu će dobiti više drvne sirovine za 20 posto, a finalni proizvođači namještaja dobit će 25 posto rabata na sve vrste drvne sirovine. Također će se osigurati 20.000 kubičnih metara hrasta lužnjaka za projekt proizvodnje namještaja u Vukovaru.

Za Ivića Pašalića, člana Udruženja drvoprerađivača, sporazum na kojemu su radili godinu i pol od posebne je važnosti jer pokazuje da se u Hrvatskoj stvari mogu mijenjati nabolje i može biti primjer i za druge industrije jer drvoproizvođači u Hrvatskoj koji zapošljavaju 23.000 radnika.

Nositelj razvoja

Oni čine 10 posto hrvatskog izvoza i zato “imaju pravo tražiti od državnih tijela da odlukama i mehanizmima pomognu hrvatsko gospodarstvo”.

- Pismo razumijevanja je dokument potpisan na deset godina, i to je vrijeme u kojem je potrebno provesti restrukturiranje drvne industrije koja će biti ili perjanica razvoja ili tek sirovinska osnova. Sporazum je podržalo 90 posto članova Udruženja, a naša je logika da je potrebno poduprijeti manje proizvođače i ovaj sporazum nije parcijalni interes pojedinih tvrtki, već velike većine članica Udruženja - kazao je Pašalić dodajući kako ova industrija može biti nositelj razvoja hrvatskog gospodarstva.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, Krunoslav Jakupčić podsjeća kako HŠ s dva milijuna hektara šuma gospodare po ekološkim, socijalnim i gospodarskim standardima. To je od posebne važnosti za kupce drvoprerađivače i da su u pregovorima uzeli u obzir stanje u drvoprerađivačkom sektoru koje kakarkterizira slabija tehnologija od konkurencije i inovativnost, nedostatak novca za marketing, pitanje tečaja, nedovoljna suradnja s dizajnerima, kao i niske cijene drva “koja je umjesto da potakne rast i konkurentnost drvne industrije, dovodila do izvoza poluproizvoda, pa čak i drvne sirovine”.

- Cijene trupaca povećane su, i to za hrast lužnjak - 9,4 posto u 2018. i u 2019., hrast kitnjak - 4,7 posto za obje godine te za bukvu i ostale tvrde lisnjače po 2,5 posto u ovoj i sljedećoj godini. HŠ su 2017. zaposlile 550 radnika više nego u godini prije, a još će toliki broj zaposliti u prvom kvartalu ove godine. Povećavaju se investicije te ulaganja u preventivnu zaštitu od požara, obnovu šuma itd... Korekcija cijena bila je potrebna, osobito za hrast lužnjak, za kojim je velika potražnja - kaže Jakupčić.

Autor: Vinkovi.Com.Hrglas-slavonije.hr
  • Vinkovci  HŠ i prerađivači potpisali pismo razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju drvnih trupaca
TEME
vinkovci
Vijest se nalazi u:

 
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
 
Sveta tri kraljaNova godinaZaštita prava autora i korisnikaPredstavljanje knjige Marijana AlmašaFil Tilen po prvi puta u VinkovcimaSveti StjepanBožić
 
vinkovci.com.hr preporuča
Studio keramike Prag - tečaj keramike
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Glas Istre Današnje izdanje (i do 80% popusta) Novi List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Zadarski List Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - vinkovci.com.hr
 
 
Kupujete li preko interneta?
  •   Da
  •   Ne
 
 
FACEBOK
 
Tweets by vinkovci (@vinkovci)

 

Vinkovci › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Isporuka trupaca za sve drvoprerađivače