Borovo ima aerodrom, škole i stanove, no ima li i robu koju…

vinkovci.com.hr
 

Vinkovci

 
Portal Vinkovci Vinkovci
Osvježeno
12:12
Lip
2018
13

Vinkovci › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Borovo ima aerodrom, škole i stanove, no ima li i robu koju…

Vinkovci Obrazovanje-811x184
Vinkovci Alba-marketing-web-dizajn-811x184  rotator  rotator
Vinkovci Stipendija-811x184
naj-naj.hr
 
 
Najnoviji videi
 
Vinkovci Ekološko sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje, domašćivanje i čišćenje kože - obuća Ekološko sredstvo…
Ekološko sredstvo…
Vinkovci Ekološko sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje, domašćivanje i čišćenje kože - obuća Ekološko sredstvo…
Ekološko sredstvo…
Vinkovci Ekološko sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje, domašćivanje i čišćenje kože - remen Ekološko sredstvo…
Ekološko sredstvo…
Vinkovci Ekološko sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje, domašćivanje i čišćenje kože - Kožne jakne Ekološko sredstvo…
Ekološko sredstvo…
Recepti
Ovako sočne palačinke još niste probali - Vinkovci, vinkovci.com.hr Ovako sočne palačinke…
Ako su vam dosadile obične…
Što sve trebate znati o cvijetu soli? - Vinkovci, vinkovci.com.hr Što sve trebate znati…
RECEPT MATE JANKOVIĆA
Sva lica kuhanog vina: Crveno, slatko s medom - Vinkovci, vinkovci.com.hr Sva lica kuhanog vina:…
Priprema: Stavite vino,…
Bruskete s jagodama, kozjim sirom i balsamicom - Vinkovci, vinkovci.com.hr Bruskete s jagodama,…
Kozji sir i jagode. Da!…
Igre, igrice
Sviraj mi sviraj… - Vinkovci, vinkovci.com.hr Sviraj mi sviraj…
Pretvorite se u pravog…
Scooby-Doo - Strašni dvorac - Vinkovci, vinkovci.com.hr Scooby-Doo - Strašni…
Scooby Doo i ekipa
Super Mario Castle - Vinkovci, vinkovci.com.hr Super Mario Castle
Super Mario avantura
Bubblez - Vinkovci, vinkovci.com.hr Bubblez
Za one koji vole šarene…
Povezani članci
Zadnje vijesti
KONTAKTIRAJTE NAS

Uredništvo

E-mail:
urednistvo@vinkovci.com.hr

 

 
REKLAME

 
INFO

 
21
 
04.2017

Borovo ima aerodrom, škole i stanove, no ima li i robu koju traži tržište?

POTENCIJALI NAJVEĆE TVORNICE OBUĆE U RH
Borovo ima aerodrom, škole i stanove, no ima li i robu koju traži tržište?
 

Vlada je na prošlotjednoj sjednici donijela odluku kojom se omogućava da tvrtka Borovo podigne novi kredit, od 46 milijuna kuna, kod HBOR-a, uz dionice Končara i HT-a kao osiguranje tog kredita.

Budući da to nije prva državna “infuzija” tom nekadašnjem divu koji je prije Domovinskog rata zapošljavao više od 20 tisuća radnika, u dijelu javnosti postavilo se pitanje - ima li uopće smisla više spašavati takva i još ono malo sličnih poduzeća koja su odavno izgubila tržišta, a poslovanje i zaposlenost održavaju dizanjem kredita?

Golema imovina
Borovo i danas ima golemu imovinu koja nije vezana uz osnovnu djelatnost kao što su aerodrom, škole, ambulante, stambeni objekti i sl. U cilju racionalizacije poslovanja u posjedu poduzeća mora ostati imovina vezana uz temeljno poslovanje (core business) poduzeća. Na taj način stvorili bi se uvjeti za privatizaciju smanjenjem vrijednosti poduzeća. Nakon privatizacije, nova uprava/vlasnik definira poslovnu politiku prema jednom od dva navedena modela i sukladno izboru angažira financijska sredstva, što također predstavlja liberalizaciju poslovanja i efikasnost i brzinu donošenja odluka, budući da vlasnik odlučuje o svemu, ali i odgovara za sve. Internacionalizacija poslovanja Borova već je provedena s obzirom na to da izvoz raste iz godine u godinu. Revitalizacija brenda Startas ima veliki potencijal na tržištima susjednih država.

Ako se nastranu stavi koliko je važno svako radno mjesto u Hrvatskoj, a posebice ako je ono još u ratom teško stradalom Vukovaru i okolici, od kuda pretežito gravitira većina od 670 zaposlenih u Borovu, tvrtki koju često volimo nazivati najvećim hrvatskim proizvođačem obuće, pitali smo u HGK-u i HUP-u ima li ta tvrtka u većinskom vlasništvu države uopće perspektivu na tržištu bilo domaćem, bilo inozemnom kada proizvodi obuću koju rijetko tko kupuje. Iz HUP su nam kazali kako Borovo nije njihova članica te da nemaju komentara.

Iz HGK-a su između ostalog naveli da “tržišnu poziciju i perspektivu određuje Uprava poduzeća, bez obzira na oblik vlasništva. Vlada premijera Andreja Plenkovića formirala je Ministarstvo za upravljanje državnom imovinom upravo zato da se poduzeća u vlasništvu RH postave na tržišne temelje i počnu poslovati samostalno. Ulaskom u EU zabranjena su izravna poticanja poduzeća radi neravnopravnosti na tržištu i cijeli niz državnih poduzeća mora se restrukturirati i početi poslovati prema načelima slobodnog tržišta. Borovo je jedno od njih. Već gotovo 10 godina trend u tranzicijskim državama je revitalizacija starih brendova i taj poslovni koncept pokazao se prilično uspješnim. Revitalizacijom brenda Startas Borovo je primijenilo sličan poslovni model, a podatci o prodaji i rastu prodaje svjedoče uspjehu, a to bi značilo da Borovo ima tržišnu poziciju i potencijal rasta. Ni jedan brand nema veći tržišni udio od 9 posto u svom segmentu, što znači da više od 90 posto ljudi taj brand ne kupuje. Drugim riječima, u uvjetima slobodne konkurencije, svaki proizvod kupuje rijetko tko, u protivnom bi bili uniformirani”, naveli su iz HGK-a.

Dva modela
Što se tiče održavanja poslovanja na bazi dizanja kredita, iz HGK-a kažu da je odgovor na to pitanje dosta složen.

- Hrvatska industrija obuće posluje po dva modela: u sustavu eksternalizacije i samostalnom nastupu na tržištu. Po modelu eksternalizacije, poduzeće dobiva sve materijale potrebne za proizvodnju na raspolaganje od eksternalizatora/kupca i po takvom modelu nisu potrebna velika obrtna sredstva i proizvodni proces odvija se s vrlo malim angažmanom financijskih sredstava. Profitne marže su u ovakvom modelu manje no što su po modelu samostalnog nastupa, ali su stabilne, predvidive i opći rizik poslovanja znatno je manji. Utjecaj negativnih eksternalizacija također je manji i lakše svladiv. Ako poduzeće posluje po modelu samostalnog nastupa na tržištu, potrebna su trajna obrtna sredstva u visini polugodišnjeg prometa. Profitna marža po ovakvom modelu znatno je veća no po prije navedenom, ali su troškovi i opći rizici poslovanja veći, a poduzeća su u znatno većoj mjeri izložena utjecaju negativnih eksternalija. Borovo je vertikalizirano poduzeće koje sjedinjuje cijeli lanac od proizvodnje do trgovačke mreže, što oslobađa veliki profitni potencijal, ali takva poduzeća su ekstremno izložena negativnim eksternalijama. Jedna loša prodajna sezona, a ne zaboravimo da je protekla zima bila upravo takva radi toplog studenoga i prosinca, utjecala je na prodaju koja je počela u siječnju kada su sve cijene već snižene. Ovaj poremećaj na tržištu rezultirao je poremećajem u primarnoj likvidnosti te je Borovo prisiljeno angažirati dodatna trajna obrtna sredstva koja, po definiciji, uključuju i sredstva za plaće. Kredit koji Borovo traži nije dokapitalizacija, nego financiranje poslovanja koje ima svoje specifičnosti, naveli su iz HGK-a.

Autor: VINKOVCIglas-slavonije.hr
  • Vinkovci
Vijest se nalazi u:

 
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
 
Sveta tri kraljaNova godinaZaštita prava autora i korisnikaPredstavljanje knjige Marijana AlmašaFil Tilen po prvi puta u VinkovcimaSveti StjepanBožić
 
vinkovci.com.hr preporuča
Studio keramike Prag - tečaj keramike
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Glas Istre Današnje izdanje (i do 80% popusta) Novi List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Zadarski List Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - vinkovci.com.hr
 
 
Kupujete li preko interneta?
  •   Da
  •   Ne
 
 
FACEBOK
 
Tweets by vinkovci (@vinkovci)

 

Vinkovci › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Borovo ima aerodrom, škole i stanove, no ima li i robu koju traži tržište?