Što sve trebate znati o cvijetu soli?

vinkovci.com.hr
 

Vinkovci

 
Portal Vinkovci Vinkovci
Osvježeno
16:41
Stu
2018
11

Vinkovci › Recepti › Začin › Što sve trebate znati o cvijetu soli?

Vinkovci Obrazovanje-811x184
Vinkovci Alba-marketing-web-dizajn-811x184  rotator  rotator
Vinkovci Stipendija-811x184
 
 
Što sve trebate znati o cvijetu soli?, upute za pripremu, Vinkovci, vinkovci.com.hr
Sastojci:  
Parafait od pileće jetre
400 g očišćene pileće jetre
35 g luka
1 češanj češnjaka
1 grančica timijana
1 lovorlov list
300 g maslaca
Sol
Papar
3 jaja
3 žlice porta
3 žlice konjaka
3 žlice vina madera
Vrijeme pripreme:
Broj osoba: -
Isprintaj ovaj recept
Povezani recepti
Trenutno nema povezanih sadržaja
Novi recepti
Ovako sočne palačinke…
Ako su vam dosadile obične palačinke, vrijeme…
Cvijet soli posljednjih godina zaokuplja pažnju javnosti kao novitet na našem tržištu, dok je na internacionalnoj sceni prisutan nekoliko desetljeća Što sve trebate znati…
RECEPT MATE JANKOVIĆA
Crveno, slatko s medom Sva lica kuhanog vina:…
Priprema: Stavite vino, vodu, med, papar…
Bruskete s jagodama, kozjim sirom i balsamicom Bruskete s jagodama,…
Kozji sir i jagode. Da! Ovo je trenutni hit…
Mrki mufini (2) Mrki mufini
Ljubitelji gorke čokolade ovaj će recept…

Što sve trebate znati o cvijetu soli?

RECEPT MATE JANKOVIĆA
Kako pripremiti
1

Što je to zapravo cvijet soli i u čemu je njegova posebnost? Cvijet soli je prije svega teksturalna sol koja se upotrebljava pri zgotovljavanju jela ili kao završni dodir na jelu. Pri posluživanju raznih salata, komada mesa, priloga, predjela, pa čak i slastica doda se nekoliko zrna soli, što zbog začinjavanja, što zbog lijepe hrskave teksture koja oplemeni svako jelo. To je sol koju ne koristimo za npr. soljenje vode za paštu. Kada gledamo proizvodnju cvijeta soli, onda pričamo o daleko manje glamuroznom, a više fizičkom poslu, što je posebno izraženo u proizvodnji cvijeta soli.

Cvijet soli se stvara u mikroklimatskim uvjetima, u bazenima u solani s najvišim salinitetom vode. Pod utjecajem jakoga sunca, na površini mora stvara se tanka pločica soli koja se pomoću posebnih drvenih lopata-sita skuplja ručno te posebno suši. Ta je sol čišća i nutritivno različita od obične, kamene soli. Posebno se cijeni njen okus zbog udjela kalcija i magnezijevog sulfata. Otprije nekoliko desetljeća je u svojim inačicama prisutna na stolovima restorana gdje je konobari uz objašnjenje nude uz određene sljedove. Posebno je tražen francuski cvijet soli ili 'fleur de sel' iz Bretanje.

Danas osim cvijeta soli u ponudi imamo i nekoliko vrlo bitnih i različitih tipova soli koji dolaze iz cijelog svijeta. Engleski Maldon, australski Murray river, atlantska siva, havajska crna i roza, himalajska roza, crnomorska sumporna samo su neke od njih. Imamo također nekoliko vrsta aromatizirane soli, npr. sa začinskim biljem, tartufima, koricom limuna, dimljena...

Hrvatska je tek nedavno prepoznala potencijal proizvodnje cvijeta soli te je kod nas odnedavno proizvodi solana Nin. Što se tiče cijene, cvijet soli je značajno skuplji od obične soli, no tu se govori isključivo o ručnom radu, na visokim temperaturama te određenim mikroklimatskim situacijama koje se pogode tek nekoliko tjedana u godini.

Naravno, cvijet soli ima i dulje trajanje te se vrlo lako dogodi da jedan kilogram u profesionalnoj kuhinji traje i po nekoliko mjeseci. Odlučite li se na upotrebu cvijeta soli, osim što je čišća i teksturalno interesantnija, ona je i statement koji pokazuje da vas zanima gastronomija i da obraćate pažnju na detalje, a zrno cvijeta soli je svakako mali, ekskluzivni detalj.

2

Priprema:

U malu posudu stavimo sjeckani luk, češnjak, sol, papar, lovor, timijan, vino madera, port i konjak. Količina soli i papra koju stavimo mora nam biti dostatna za cijeli parafait. Reduciramo tekućinu do teksture sirupa. U mikser stavimo jetru, mekani maslac, jaja i reducirani sirup s lukom i češnjakom iz kojega smo izvadili timijan i lovor.

Sve zajedno dobro izmiksamo i procijedimo kroz sito u terinu koju smo obložili najlonskom folijom. Terinu poklopimo i stavimo je u pleh u koji smo stavili vodu. Terina mora biti do pola uronjena u vodu.

Stavimo je u peć koja je prethodno zagrijana na 120 stupnjeva te pečemo oko 1,5 sati. Izvadimo, ohladimo preko noći te poslužujemo s tostiranim kruhom i nekoliko zrna cvijeta soli.

 
  • Vinkovci Cvijet soli posljednjih godina zaokuplja pažnju javnosti kao novitet na našem tržištu, dok je na internacionalnoj sceni prisutan nekoliko desetljeća
  • Vinkovci Cvijet-soli
Napomena:
Napomena
Vinkovi.Com.Hr Recept napisao/la:
Vinkovi.Com.Hr
Recept se nalazi u:

 
Mudar odabir hrane je ključ dobrog zdravlja Prirodnom kozmetikom do zavidne ljepote Dobrobiti organske superhrane Zdravom hranom do zdravog duha i tijela Natura Organica zdrava prehrana Superhrana za zdravlje Budi Fit s Mihićima!
 
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
 
Sveta tri kraljaNova godinaZaštita prava autora i korisnikaPredstavljanje knjige Marijana AlmašaFil Tilen po prvi puta u VinkovcimaSveti StjepanBožić
 
vinkovci.com.hr preporuča
Parketi, prodaja parketa i postavljanje parketa za cijelu Hrvatsku
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Glas Istre Današnje izdanje (i do 80% popusta) Novi List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Zadarski List Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - vinkovci.com.hr
 
 
Kupujete li preko interneta?
  •   Da
  •   Ne
 
 
FACEBOK
 
Tweets by vinkovci (@vinkovci)

 

Vinkovci › Recepti › Začin › Što sve trebate znati o cvijetu soli?