Predsjednica dobila potvrdu mađarske blokade: razlog je INA-MOL

vinkovci.com.hr
 

Vinkovci

 
Portal Vinkovci Vinkovci
Osvježeno
12:12
Lip
2018
13

Vinkovci › Vijesti › Hrvatska › Politika › Predsjednica dobila potvrdu mađarske blokade: razlog je INA-MOL

Vinkovci Obrazovanje-811x184
Vinkovci Alba-marketing-web-dizajn-811x184  rotator  rotator
Vinkovci Stipendija-811x184
naj-naj.hr
 
 
Najnoviji videi
 
Vinkovci Ekološko sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje, domašćivanje i čišćenje kože - obuća Ekološko sredstvo…
Ekološko sredstvo…
Vinkovci Ekološko sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje, domašćivanje i čišćenje kože - obuća Ekološko sredstvo…
Ekološko sredstvo…
Vinkovci Ekološko sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje, domašćivanje i čišćenje kože - remen Ekološko sredstvo…
Ekološko sredstvo…
Vinkovci Ekološko sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje, domašćivanje i čišćenje kože - Kožne jakne Ekološko sredstvo…
Ekološko sredstvo…
Recepti
Ovako sočne palačinke još niste probali - Vinkovci, vinkovci.com.hr Ovako sočne palačinke…
Ako su vam dosadile obične…
Što sve trebate znati o cvijetu soli? - Vinkovci, vinkovci.com.hr Što sve trebate znati…
RECEPT MATE JANKOVIĆA
Sva lica kuhanog vina: Crveno, slatko s medom - Vinkovci, vinkovci.com.hr Sva lica kuhanog vina:…
Priprema: Stavite vino,…
Bruskete s jagodama, kozjim sirom i balsamicom - Vinkovci, vinkovci.com.hr Bruskete s jagodama,…
Kozji sir i jagode. Da!…
Igre, igrice
Sviraj mi sviraj… - Vinkovci, vinkovci.com.hr Sviraj mi sviraj…
Pretvorite se u pravog…
Scooby-Doo - Strašni dvorac - Vinkovci, vinkovci.com.hr Scooby-Doo - Strašni…
Scooby Doo i ekipa
Super Mario Castle - Vinkovci, vinkovci.com.hr Super Mario Castle
Super Mario avantura
Bubblez - Vinkovci, vinkovci.com.hr Bubblez
Za one koji vole šarene…
Povezani članci
Zadnje vijesti
KONTAKTIRAJTE NAS

Uredništvo

E-mail:
urednistvo@vinkovci.com.hr

 

 
REKLAME

 
INFO

 
13
 
09.2017

Predsjednica dobila potvrdu mađarske blokade: razlog je INA-MOL

Predsjednica dobila potvrdu mađarske blokade: razlog je INA-MOL
 

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Mađarskoj je razgovarala s premijerom Viktorom Orbanom i predsjednikom Janosom Aderom kako bi razjasnila situaciju nakon što je Budimpešta prošli tjedan uskratila Zagrebu potporu za članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), obrazloživši to problemima između Hrvatske i MOL-a.

Nakon susreta predsjednica je izjavila da mađarska i slovenska blokada nisu povezane, no nije najavila nikakvu promjenu mađarskih stajališta.

Rekla bih da smo možda račistili neka pitanja i razbili neke dvojbe koje su postojale, posebno u hrvatskoj javnosti, oko odluke Mađarske da ne podrži Hrvatsku za članstvo u OECD-u. Ono što he sada sasvim jasno, nakon ovih razgovora, da ta odluka nije motivirana političkim razlozima. Uvjeravanja koja sam danas dobila jesu da Mađarska apsolutno želi dalje razvijati s Hrvatskom prijateljstvo na svim razinama kako u političkom smislu tako i u smislu investicija, gospodarstva i slično,  objasnila je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nakon razgovora s mađarskim premijerom i predsjednikom.

Dakle, ova oduka Mađarske nije vezana uz slovensku odluku o blokadi Hrvatske zbog arbitraže odnosno zbog neprihvaćanja rezultata arbitraže i nije vezana uz bilo kakvu činjenicu da u tom paketu Mađarska želi ucjenjivati. Riječ je, kako mi je danas objašnjeno, o zaštiti mađarskih poslovnih interesa, jer OECD nije politička organizacija. To je ekonomska organizacija koja štiti investicije i investicijsku klimu, mirno rješevanje sporova i slično. Mađarska je nezadovoljna načinom na koji se dosada postupalo u postupku INA-MOL prethodnih godina. U posljednje vrijeme učinjeni su pomaci i ono o čemu smo se danas definitivno složili da ćemo nastaviti razgovore i da ćemo na svim razinama djelovati kako bi se riješila sva otvorena pitanja uključujući i pitanje INA-MOL, rekla je.

Sa svoje strane sam izrazila, prije svega, neugodno iznenađenje tom odlukom, a i nezadovoljstvo činjenicom da bi se Hrvatsku pokušalo prisiliti na neko rješenje tom odlukom o blokadi ulaska u OECD. Sva uvjeravanja koja sam danas dobila od premijera Orbana i predsjednika Adera jesu da nije riječ ni o kakvim ucjenama nego da je riječ o zaštiti mađarskih interesa i funkcioniranja općenito investicijske i poslovne klime u Hrvatskoj, dodala je predsjednica.

Jednodnevni radni posjet Budimpešti predsjednica je započela susretom s premijerom Viktorom Orbanom u mađarskom parlamentu. Potom se sastala i s predsjednikom Janosom Aderom.

Zdravica dobrodošlice mađarskog predsjednika Kolindi Grabar-Kitarović

Grabar-Kitarović dobila je objašnjenje za mađarsku blokadu, nakon što se i Slovenija prije nje izjasnila da neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvo jer Zagreb ne želi provesti kompromitiranu arbitražnu odluku o hrvatsko-slovenskoj granici. U utorak sam u Mađarskoj i razgovarat ću s premijerom (Viktorom) Orbanom i predsjednikom (Janosom) Aderom. Nadam se da ću dobiti dodatna objašnjenja i da ćemo otpočeti razgovor kako to deblokirati, najavila je ranije predsjednica, rekavši da je neugodno iznenađena stajalištem Mađarske.

Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak da Budimpešta neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvom u OECD-u zbog odnosa službenog Zagreba prema MOL-u i predsjedniku uprave te kompanije Zsoltu Hernadiju.

Predsjednica se potom sastala s političkim rukovodstvom i tajništvom Dunavske komisije, a dobila je i počasni doktorat na Sveučilištu Corvinus. Predsjednica će na kraju posjeta održati i predavanje s temom Snažnija Srednja Europa zalog je snažnije Europske unije i transatlantske zajednice: Hrvatski doprinos našoj koheziji i otpornosti. Kolinda Grabar Kitarović istaknula je važnost snažne i povezane srednje Europe koja znači i jaču transatlantsku zajednicu, spomenuvši u tom kontekstu značaj povezivanje putem Inicijative triju mora. "Ne želimo stigmu o srednjoj Europi kao Ahilovoj peti kontinenta i imamo namjeru u potpunosti iskoristiti naš veliki potencijal", kazala je. Ne smijemo zaboraviti ni važnost euroatlantske perspektive na jugoistoku Europe - području za koje međunarodna zajednica već neko vrijeme gubi interes - koje je od velike strateške važnosti za Europsku uniju, smatra hrvatska predsjednica. Naglasila je kako Hrvatska snažno podupire ideju proširenja EU-a i NATO-a na jugoistok Euorpe te da mlade demokracije predugo sjede u čekaonici bez stvarnog napretka.

Autor: VINKOVCIhrt.hr
  • Vinkovci
Vijest se nalazi u:

 
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
 
Sveta tri kraljaNova godinaZaštita prava autora i korisnikaPredstavljanje knjige Marijana AlmašaFil Tilen po prvi puta u VinkovcimaSveti StjepanBožić
 
vinkovci.com.hr preporuča
Studio keramike Prag - tečaj keramike
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Glas Istre Današnje izdanje (i do 80% popusta) Novi List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Zadarski List Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - vinkovci.com.hr
 
 
Kupujete li preko interneta?
  •   Da
  •   Ne
 
 
FACEBOK
 
Tweets by vinkovci (@vinkovci)

 

Vinkovci › Vijesti › Hrvatska › Politika › Predsjednica dobila potvrdu mađarske blokade: razlog je INA-MOL