vinkovci.com.hr
 

Vinkovci

 
Portal Vinkovci Vinkovci
Osvježeno
12:00
Lip
2016
27

Vinkovci › Vijesti › Hrvatska › Događanja › ‘Hrvatska je sigurna država, ali…’

Vinkovci Vinkovci
Vinkovci Vsz
Vinkovci Vvk
Vinkovci Hdz-vk
Vinkovci Hdzvsz
Vinkovci Polet
Vinkovci Portal-vinkovci
 
 
Najnoviji videi
 
Vinkovci Ekološko sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje, domašćivanje i čišćenje kože - obuća Ekološko sredstvo…
Ekološko sredstvo…
Vinkovci Ekološko sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje, domašćivanje i čišćenje kože - obuća Ekološko sredstvo…
Ekološko sredstvo…
Vinkovci Ekološko sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje, domašćivanje i čišćenje kože - remen Ekološko sredstvo…
Ekološko sredstvo…
Vinkovci Ekološko sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje, domašćivanje i čišćenje kože - Kožne jakne Ekološko sredstvo…
Ekološko sredstvo…
Recepti
Ovako sočne palačinke još niste probali - Vinkovci, vinkovci.com.hr Ovako sočne palačinke…
Ako su vam dosadile obične…
Što sve trebate znati o cvijetu soli? - Vinkovci, vinkovci.com.hr Što sve trebate znati…
RECEPT MATE JANKOVIĆA
Sva lica kuhanog vina: Crveno, slatko s medom - Vinkovci, vinkovci.com.hr Sva lica kuhanog vina:…
Priprema: Stavite vino,…
Bruskete s jagodama, kozjim sirom i balsamicom - Vinkovci, vinkovci.com.hr Bruskete s jagodama,…
Kozji sir i jagode. Da!…
Igre, igrice
Sviraj mi sviraj… - Vinkovci, vinkovci.com.hr Sviraj mi sviraj…
Pretvorite se u pravog…
Scooby-Doo - Strašni dvorac - Vinkovci, vinkovci.com.hr Scooby-Doo - Strašni…
Scooby Doo i ekipa
Super Mario Castle - Vinkovci, vinkovci.com.hr Super Mario Castle
Super Mario avantura
Bubblez - Vinkovci, vinkovci.com.hr Bubblez
Za one koji vole šarene…
Povezani članci
Zadnje vijesti
27
 
06.2016

‘Hrvatska je sigurna država, ali…’

IZVJEŠTAJ SOA-E O SIGURNOSNOM STANJU U ZEMLJI
‘Hrvatska je sigurna država, ali…’
 

Hrvatska je sigurna zemlja, a najveći problemi sa sigurnosnog aspekta su korupcija na koju je naslonjen gospodarski kriminal, organizirani i kibernetički kriminal te sve lošija demografska slika stanovništva. Politički ekstremizam je zabilježen, ali je toliko malobrojan i neorganiziran da ne predstavlja gotovo nikakvu prijetnju, pa jedina stvarna opasnost koja prijeti od ekstremista je od onog u navijačkim skupinama, što se i vidjelo na Europskom nogometnom prvenstvu.

S terorizmom smo suočeni utoliko što ga ima u okruženju i što smo, posebice u vrijeme migracijskog vala koji je prolazio kroz Hrvatsku, poslužili kao tranzitni pravac. Strane tajne službe zainteresirane su za nas uglavnom kao članicu NATO saveza i EU, dok se gospodarska špijunaža kojoj smo izloženi ograničava za važnije gospodarske projekte i nove tehnologije. Energetska sigurnost trebala bi nam biti blistava realizacijom Jadransko-jonskog plinovoda i izgradnjom LNG terminala na Krku. Tajna služba riješila se prošlosti jer su Državnom arhivu predani svi dokumenti koji su u njoj nastajali od 1937. do 30. svibnja 1990. godine.

Međunarodna suradnja
Osnovni su to zaključci “Javnog izvješća 2016.” koji je u nedjelju objavila Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA). Riječ je o trećem izvješću koje ova tajna služba prezentira građanima. Izvješće obuhvaća prošlu godinu i prvu polovicu ove, a potpisuje ga novi ravnatelj SOA-e Daniel Markić. U uvodnom obraćanju Markić naglasak stavlja na suradnju s međunarodnim partnerima koju ocjenjuje kao iznimno bitnu. Navodi da je SAO aktivna u tijelima EU i NATO-a te nizu međunarodnih multilateralnih sigurnosno-obavještajnih platformi. Tako je SOA dio Protuterorističke skupine (Counter Terrorism Group - CTG) u kojoj su srodne službe zemalja EU, te Norveške i Švicarske.

Javno izvješće ima nekoliko poglavlja, a jedno od opširnijih se tiče terorizma. U njemu su informacije o terorističkim napadima u Francuskoj i Belgiji te podatak o oko 900 osoba koje su od 2012. s područja BiH, Kosova, Srbije Makedonije i Albanije otišle u sukobe u Siriji i Iraku. Tajna služba bilježi i broj džihadista povratnika. U Hrvatsku se nije vratio ni jedan, ali u susjedne države vratilo ih se oko 300. Trenutačno se na područjima pod kontrolom ISIL-a nalazi šest osoba s hrvatskom putovnicom. Posebno se obrađuje slučaj Tomislava Salopeka koji je u srpnju prošle godine otet u Egiptu gdje je radio za francusku tvrtku CGG. Premda su otmičari nakon mjesec dana objavili snimku dekaptirane osobe tvrdeći da je to Salopek, SOA i dalje radi na slučaju kako bi se utvrdile okolnosti i počinitelji otmice, te njegova sudbina.

Položaj Krima
Pod naslovom “Pojas nestabilnosti u europskom okruženju” govori se o području sjeverne Afrike, Bliskog istoka, do rusko-ukrajinske granice. Taj pojas obilježavaju krizna žarišta, oružani sukobi, širenje terorizma i džihadističkih pokreta, migracije, ekstremizam, te organizirani kriminal. U manjem poglavlju se spominje ukrajinska kriza koja je zakomplicirala i zahladila odnose između Rusije i zapadnih zemalja, opisuje položaj Krima koji se sve više integrira u Rusiju, te ističe postojanje i drugih žarišta, odnosno “zamrznutih” sukoba poput onih u Moldaviji, Gruziji i Azarbajdžanu.

SOA navodi i brojčane podatke o svom radu. Tako je tajna služba tijekom prošle godine predsjednici Kolindi Grabar- Kitarović i Vladi uputila po oko 300 različitih analitičkih uradaka. Drugim tijelima je poslala oko 10.500 različitih sigurnosno-obavještajnih informacija. Lani je dostavljeno 5670 izvješća o provedenim sigurnosnim provjerama. Od toga je njih 5010 bilo radi omogućavanja pristupa klasificiranim podacima, a 660 su bile temeljite sigurnosne provjere. Za 111 osoba SOA je nakon provjera dala negativno mišljenje. Lani je bilo izdano i 29 sigurnosnih provjera za pravne osobe radi ishođenja certifikata poslovne sigurnosti.

Na kraju se iznosi ponešto podataka o samoj SOA-i, pa saznajemo da im je lani proračun iznosio oko 324 milijuna kuna, te da se stalno trude ulagati u razvoj, modernizaciju službe i obrazovanje kadra. U kadrovskoj strukturi 40 posto čine žene, ali ih je samo 23 oposto na rukovodećim pozicijama. Kao i ranije, u javnom izvješću poziva se i na prijave zainteresiranih za rad u SOA-i.

Završni podaci odnose se na nadzor. Lani je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost proveo 12 nadzora u SOA-i, a saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost njih pet. Prošle godine bilo je zaprimljeno 25 zahtjeva za uvid u dokumentaciju SOA-e vezano za njihovo postupanje. Protiv zaposlenika bilo je inicirano šest disciplinskih postupaka radi povrede službene dužnosti.

Autor: VINKOVCIjutarnji.hr
  • Vinkovci
Vijest se nalazi u:

 

 

Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
 
Sveta tri kraljaNova godinaZaštita prava autora i korisnikaPredstavljanje knjige Marijana AlmašaFil Tilen po prvi puta u VinkovcimaSveti StjepanBožić
 
vinkovci.com.hr preporuča
Studio keramike Prag - tečaj keramike
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Jutarnji List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Sportske Novosti Današnje izdanje (i do 80% popusta) Slobodna Dalmacija Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - vinkovci.com.hr
 
 
Anketa je zatvorena
 
REKLAME

 
eTarget REKLAME
 

Vinkovci › Vijesti › Hrvatska › Događanja › ‘Hrvatska je sigurna država, ali…’