Vinkovci Izrada-web-stranica
Novo: 31.10.2014  u  21:42

Vinkovci › Vijesti › Hrvatska › Politika › Vlada ipak lagala: Evo koliko je branitelja ostalo bez opskrbnine

 
Najnoviji videi
 
Vinkovci Destiny’s Child - Say My Name Destiny’s…
Destiny's Child…
Vinkovci Zaboravite Samsung i Apple - Dolazi novi mobitel Zaboravite Samsung…
Dolazi nova generacija…
Vinkovci Svečano otvorenje 48.Vinkovačkih jeseni - Vatromet Svečano otvorenje…
Vinkovci Svečano otvorenje 48.Vinkovačkih jeseni - Oj dorati Svečano otvorenje…
Recepti
Ovako sočne palačinke još niste probali - Vinkovci, vinkovci.com.hr Ovako sočne palačinke…
Ako su vam dosadile obične…
Što sve trebate znati o cvijetu soli? - Vinkovci, vinkovci.com.hr Što sve trebate znati…
RECEPT MATE JANKOVIĆA
Sva lica kuhanog vina: Crveno, slatko s medom - Vinkovci, vinkovci.com.hr Sva lica kuhanog vina:…
Priprema: Stavite vino,…
Bruskete s jagodama, kozjim sirom i balsamicom - Vinkovci, vinkovci.com.hr Bruskete s jagodama,…
Kozji sir i jagode. Da!…
Igre, igrice
Sviraj mi sviraj… - Vinkovci, vinkovci.com.hr Sviraj mi sviraj…
Pretvorite se u pravog…
Scooby-Doo - Strašni dvorac - Vinkovci, vinkovci.com.hr Scooby-Doo - Strašni…
Scooby Doo i ekipa
Super Mario Castle - Vinkovci, vinkovci.com.hr Super Mario Castle
Super Mario avantura
Bubblez - Vinkovci, vinkovci.com.hr Bubblez
Za one koji vole šarene…
Povezani članci
Zadnje vijesti
KONTAKTIRAJTE NAS

Uredništvo

E-mail:
urednistvo@vinkovci.com.hr

 
REKLAMA

Yaris - Integra Dundović

Ful novi Aygo - Integra Dundović

 
31
 
10.2014

Vlada ipak lagala: Evo koliko je branitelja ostalo bez opskrbnine

BROJKA NIJE MALA
Vlada ipak lagala: Evo koliko je branitelja ostalo bez opskrbnineNakon što je početkom ove godine to pravo prebačeno u resor Ministarstva socijalne politike i mladih i isplaćuje se u obliku zajamčene minimalne naknade (ZMN), 1508 branitelja iz najtežih socijalnih kategorija izgubilo je pravo na opskrbninu koja je
 

Odnosno, od 6019 osoba koje su do početka ove godine primale braniteljsku opskrbninu, njih 4511 (ili oko 74 posto) uspjelo je u 2014. godini zadržati to pravo te su ga nastavili primati u obliku zajamčene minimalne naknade koja po samcu iznosi 800 kuna mjesečno, piše Slobodna Dalmacija.

Dok ovih dana braniteljskih prosvjeda ministar Matić i njegov šef premijer Zoran Milanović ustrajno ponavljaju kako se prava braniteljske populacije nisu smanjivala i neće se smanjivati, čini se da je ipak državna metla, barem u ovo područje, odlučila unijeti više reda. Od početka 2014. godine, podsjetimo, sve naknade koje su dotad ostvarivali socijalno najugroženiji hrvatski građani, pa tako i opskrbnine branitelja, objedinjene su pod institut jedinstvene zajamčene minimalne naknade.

'Utopili' ih u socijali

Branitelji su dotad opskrbninu primali temeljem Zakona o pravima hrvatskih branitelja, a sada se ZMN isplaćuje prema Zakonu o socijalnoj skrbi. Iako je riječ o istoj kategoriji korisnika, branitelji nisu najbolje primili potez kojim ih je, kako kažu, ova vlast i službeno 'utopila' u socijali. Osim toga, mjesečni iznos ZMN koji sada primaju, primjerice, samci za tristo je kuna manji u odnosu na sada već bivšu opskrbninu, što mnogima od njih puno znači.

Tako je, primjerice, Damir Loborec, ratni zapovjednik branitelja Damira Čakanića koji se u ponedjeljak na braniteljskom prosvjedu polio i zapalio benzinom, prenio razloge njegova očajničkog čina:

''Pogodilo ga je što su mu smanjili opskrbninu, ne zbog novca, nego zbog ponosa'', kazao je tada Loborec.

Nužne reforme

Razlozi zašto je 1508 branitelja, zasad trajno, izgubilo pravo na prijašnju opskrbninu u Ministarstvu branitelja opravdavaju time što je uvođenjem ZMN Vlada počela nužne reforme sustava socijalnih naknada, odnosno objedinjavanje svih socijalnih naknada pod Ministarstvom socijalne politike.

Treba reći da su pravo na opskrbninu imali korisnici osobne invalidnine, branitelji nesposobni za privređivanje, nezaposleni, oni koji nemaju mirovinu niti ostvaruju prava na bilo kakva druga primanja na temelju profesionalne rehabilitacije ili nezaposlenosti te po članu obitelji nemaju prihode veće od 30 posto utvrđene proračunske osnovice u Hrvatskoj. Za to je, međutim, postojao imovinski cenzus, doduše nešto blaži nego što to danas propisuje Zakon o socijalnoj skrbi za ZMN.

Nemaju razloga za žaljenje

Ministar Matić i njegova administracija smatraju da se braniteljska populacija ipak nema razloga žaliti zbog ukidanja ili smanjivanja ovog prava i stoga što su sva umanjenja, pa tako i onih 300 kuna za samce, kompenzirali, kako tvrde, isplatom jednokratnih novčanih pomoći:

''Ministarstvo branitelja izmijenilo je Uredbu o jednokratnoj novčanoj pomoći kako bismo korisnicima koji ne uspiju ostvariti zajamčenu minimalnu naknadu dali određenu socijalnu sigurnost. U ovoj smo godini izdali više od deset tisuća rješenja u ukupnom iznosu od oko 24,5 milijuna kuna, a do kraja godine bit će isplaćeno još četiri milijuna kuna za JNP. To je znatno više nego prošle godine kada je ukupno isplaćeno oko 7,7 milijuna kuna za JNP'', poručuju iz Matićeva Ministarstva. Iznos jednokratne pomoći, kako doznajemo, iznosi od 997,80 do 3326 kuna.

Autor: Vinkovcinet.hr
  • Vinkovci Nakon što je početkom ove godine to pravo prebačeno u resor Ministarstva socijalne politike i mladih i isplaćuje se u obliku zajamčene minimalne naknade (ZMN), 1508 branitelja iz najtežih socijalnih kategorija izgubilo je pravo na opskrbninu koja je
Vijest se nalazi u:

 
pretraži portal...
Kontaktirajte uredništvo portala grada Vinkovci

 

Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Sveta tri kraljaNova godinaZaštita prava autora i korisnikaPredstavljanje knjige Marijana AlmašaFil Tilen po prvi puta u VinkovcimaSveti StjepanBožić
 
vinkovci.com.hr preporuča
Studio keramike Prag - tečaj keramike
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Jutarnji List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Sportske Novosti Današnje izdanje (i do 80% popusta) Slobodna Dalmacija Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - vinkovci.com.hr
 
 
Anketa je zatvorena
 
 
REKLAME

inFarkturiranje

 
 

Vinkovci › Vijesti › Hrvatska › Politika › Vlada ipak lagala: Evo koliko je branitelja ostalo bez opskrbnine

 

 

 
 
Vinkovci RSS - Powered by: WMD - Web Hosting Vinkovci - CMS Vinkovci - Izrada web stranica Vinkovci - SEO Vinkovci - Web trgovina Vinkovci - Vijesti