Vinkovci Nevjerojatna-ponuda-web-stranica-reklama-web
Vinkovci Banner811-184-060
Novo: 31.07.2014  u  20:40

Vinkovci › Vijesti › Hrvatska › Politika › I Hrvati primorani dvaput promisliti o poslovanju s Rusima

 
Najnoviji videi
 
Vinkovci Destiny’s Child - Say My Name Destiny’s…
Destiny's Child…
Vinkovci Zaboravite Samsung i Apple - Dolazi novi mobitel Zaboravite Samsung…
Dolazi nova generacija…
Vinkovci Svečano otvorenje 48.Vinkovačkih jeseni - Vatromet Svečano otvorenje…
Vinkovci Svečano otvorenje 48.Vinkovačkih jeseni - Oj dorati Svečano otvorenje…
Recepti
Ovako sočne palačinke još niste probali - Vinkovci, vinkovci.com.hr Ovako sočne palačinke…
Ako su vam dosadile obične…
Što sve trebate znati o cvijetu soli? - Vinkovci, vinkovci.com.hr Što sve trebate znati…
RECEPT MATE JANKOVIĆA
Sva lica kuhanog vina: Crveno, slatko s medom - Vinkovci, vinkovci.com.hr Sva lica kuhanog vina:…
Priprema: Stavite vino,…
Bruskete s jagodama, kozjim sirom i balsamicom - Vinkovci, vinkovci.com.hr Bruskete s jagodama,…
Kozji sir i jagode. Da!…
Igre, igrice
Sviraj mi sviraj… - Vinkovci, vinkovci.com.hr Sviraj mi sviraj…
Pretvorite se u pravog…
Scooby-Doo - Strašni dvorac - Vinkovci, vinkovci.com.hr Scooby-Doo - Strašni…
Scooby Doo i ekipa
Super Mario Castle - Vinkovci, vinkovci.com.hr Super Mario Castle
Super Mario avantura
Bubblez - Vinkovci, vinkovci.com.hr Bubblez
Za one koji vole šarene…
Povezani članci
Zadnje vijesti
KONTAKTIRAJTE NAS

Uredništvo

E-mail:
urednistvo@vinkovci.com.hr

 
REKLAMA

Xedra

 
31
 
07.2014

I Hrvati primorani dvaput promisliti o poslovanju s Rusima

ZAPADNE SANKCIJE MOSKVI
I Hrvati primorani dvaput promisliti o poslovanju s RusimaHrvatske tvrtke koje posluju u Rusiji ne trebaju strahovati za već ugovorene poslove, no zbog novog kruga sankcija koje Zapad od četvrtka uvodi Rusiji na ozbiljnom je udaru ionako poljuljano poslovno planiranje. Sankcije premijerno pogođaju ruske ban
 

Nakon što su Europska unija i SAD kao najtežu kaznu zbog potpore ukrajinskim separatistima te rušenja malezijskoga zrakoplova uvele treći krug sankcija Rusiji, njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je u utorak i četvrti krug sankcija - ukoliko Rusija ne krene pravcem smirivanja napetosti i suradnje u sukobu u Ukrajini. Teško je, međutim, zamisliti kako će se provesti i postojeće sankcije, čija bi politička cijena mogla u konačnici biti veća od financijskih gubitaka.

Hrvatske tvrtke koje posluju s Rusijom nisu osjetile posljedice prethodnih krugova sankcija, a po svoj prilici neće biti zakinute ni aktualnim kaznenim odredbama, koje će se ionako ponovno razmotriti nakon tri mjeseca. Prilikom usuglašavanja, europski čelnici djelovali su odlučno i složno: najteže sankcije do sada imaju uvjeriti Moskvu da će 'rusko gospodarstvo platiti golemu cijenu za destabilizaciju Ukrajine ili bilo koje susjedne zemlje'. No govoreći o 'dalekosežnim i neposrednim učincima' sankcija po rusko gospodarstvo, propustili su spomenuti da bi po pravilima reciprociteta iste takve učinke mogle osjetiti i mnoge članice EU-a sa sjedištima korporacija koje profitiraju u Rusiji.

Prije nego o zaboravu, bit će da je riječ o prešućivanju činjenice da korporacije vode svojevrsnu vlastitu vanjsku politiku i na mapi međunarodnih odnosa utiru vlastitu puteve suradnje, paralelno sa službenom diplomacijom ili mimo nje - ovisno o trenutnim interesima. Ines Sabalić, dopisnica Globusa iz Bruxellesa, podsjeća da 'svaka zemlja u EU još uvijek računa prvenstveno što je prioritet njoj, a ne zajednici' i zaključuje da će 'sankcije postojati, i u energetskom i u financijskom i u obrambenom sektoru ali tek za buduće poslove'.

Sabalić tako navodi primjer francuskog brodogradilišta, koje je za Rusiju već izgradilo nosač helikoptera Sebastopol i krajem godine planira primopredaju.

'Situacija je tako bizarna da je moguće, zapravo za očekivati je, da će Sebastopol, koji je zadnji krik tehnike NATO-a legalno u ruskim rukama, a usidren u nedavno anektiranom Krimu, biti prijetnja ostatku Ukrajine koja se želi priključiti NATO savezu', piše Ines Sabalić.

Problematično poslovno planiranje

Iz hrvatskih diplomatskih izvora Jutarnji list doznaje da će sankcije obuhvaćati i pet najvećih banaka u kojima više od 50 vlasništva drži ruska država, te da Sberbank - banka koja podmazuje Ivicu Todorića i deveta banka po ukupnoj imovini u Hrvatskoj -  navodno nije među njima.

'Osim toga, svi ugovori koji su dosad sklopljeni bit će realizirani, odnosno neće se razvrgavati', rekli su diplomatski izvori Jutarnjeg lista, zaključujući da je Hrvatska uspjela zaštititi svoje gospodarske interese. Problematično će, međutim, biti poslovno planiranje, a poslovna nesigurnost postaje glavna odrednica ekonomskih odnosa s Moskvom.

Izvoz hrvatskih kompanija u Rusiju u 2013. iznosio je 2,14 milijardi kuna, a prednjače Atlantic grupa, AD Plastik s dvije tvornice u Rusiji, Pliva, Vindija,  Agrokor, Končar, Podravka. Ericsson Nikola Tesla ugovorio je u Rusiji velik posao izgradnje mobilne mreže, a tvrtku u Rusiji ima Šestan-Busch, proizvođač vojnih i policijskih kaciga te druge vojno-policijske opreme iz Preloga.

'Njemačka izvozi 40 milijardi eura u Rusiju i tamo im posluje 2.400 tvrtki pa sigurno imaju puno više razloga za strepnju od nas', rekao je Alojzije Šestan, direktor i suvlasnik tvrtke Šestan-Busch, koji je nedavno najavio da će u slučaju jakih sankcija Rusiji otići u 'sljedeću zemlju' i da od ranije planiraju partnerstva u Azerbajdžanu i Kazahstanu.

Autor: Vinkovcitportal.hr
  • Vinkovci Hrvatske tvrtke koje posluju u Rusiji ne trebaju strahovati za već ugovorene poslove, no zbog novog kruga sankcija koje Zapad od četvrtka uvodi Rusiji na ozbiljnom je udaru ionako poljuljano poslovno planiranje. Sankcije premijerno pogođaju ruske ban
Vijest se nalazi u:

 
pretraži portal...
Kontaktirajte uredništvo portala grada Vinkovci
Skidaj i osvoji - Osječka pivovara

Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Sveta tri kraljaNova godinaZaštita prava autora i korisnikaPredstavljanje knjige Marijana AlmašaFil Tilen po prvi puta u VinkovcimaSveti StjepanBožić
 
vinkovci.com.hr preporuča
Studio keramike Prag - tečaj keramike
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Jutarnji List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Sportske Novosti Današnje izdanje (i do 80% popusta) Slobodna Dalmacija Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - vinkovci.com.hr
 
 
Anketa je zatvorena
 
 
REKLAME

inFarkturiranje

Sladorana Županja

 
 

Vinkovci › Vijesti › Hrvatska › Politika › I Hrvati primorani dvaput promisliti o poslovanju s Rusima

 

 

 
 
Vinkovci RSS - Powered by: WMD - Web Hosting Vinkovci - CMS Vinkovci - Izrada web stranica Vinkovci - SEO Vinkovci - Web trgovina Vinkovci - Vijesti