vinkovci.com.hr
 

Vinkovci

 
Portal Vinkovci Vinkovci
Osvježeno
16:28
Lis
2015
06

Vinkovci › Vijesti › Hrvatska › Svijet › ‘U zemlju bi nam moglo ući 1,5 milijuna migranata, postoji…

Vinkovci Limmont
Vinkovci Mercedes glc 811x184
Vinkovci Alba banner web 811 x 184 rujan 2015 ver 2
Vinkovci Vitara 811x184
 
 
Najnoviji videi
 
Vinkovci Ekološko sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje, domašćivanje i čišćenje kože - obuća Ekološko sredstvo…
Ekološko sredstvo…
Vinkovci Ekološko sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje, domašćivanje i čišćenje kože - obuća Ekološko sredstvo…
Ekološko sredstvo…
Vinkovci Ekološko sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje, domašćivanje i čišćenje kože - remen Ekološko sredstvo…
Ekološko sredstvo…
Vinkovci Ekološko sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje, domašćivanje i čišćenje kože - Kožne jakne Ekološko sredstvo…
Ekološko sredstvo…
Recepti
Ovako sočne palačinke još niste probali - Vinkovci, vinkovci.com.hr Ovako sočne palačinke…
Ako su vam dosadile obične…
Što sve trebate znati o cvijetu soli? - Vinkovci, vinkovci.com.hr Što sve trebate znati…
RECEPT MATE JANKOVIĆA
Sva lica kuhanog vina: Crveno, slatko s medom - Vinkovci, vinkovci.com.hr Sva lica kuhanog vina:…
Priprema: Stavite vino,…
Bruskete s jagodama, kozjim sirom i balsamicom - Vinkovci, vinkovci.com.hr Bruskete s jagodama,…
Kozji sir i jagode. Da!…
Igre, igrice
Sviraj mi sviraj… - Vinkovci, vinkovci.com.hr Sviraj mi sviraj…
Pretvorite se u pravog…
Scooby-Doo - Strašni dvorac - Vinkovci, vinkovci.com.hr Scooby-Doo - Strašni…
Scooby Doo i ekipa
Super Mario Castle - Vinkovci, vinkovci.com.hr Super Mario Castle
Super Mario avantura
Bubblez - Vinkovci, vinkovci.com.hr Bubblez
Za one koji vole šarene…
Povezani članci
Zadnje vijesti
KONTAKTIRAJTE NAS

Uredništvo

E-mail:
urednistvo@vinkovci.com.hr

 
06
 
10.2015

‘U zemlju bi nam moglo ući 1,5 milijuna migranata, postoji mogućnost…

DRAMATIČNA PORUKA IZ NJEMAČKE
‘U zemlju bi nam moglo ući 1,5 milijuna migranata, postoji mogućnost da ih masovno vratimo u Hrvatsk
 

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere nije isključio mogućnost vraćanja izbjeglica u Sloveniju i Hrvatsku jer u ovim članicama Europske unije, za razliku od Grčke i Mađarske, ne vladaju nehumani uvjeti.

"Budući da se u Grčkoj prema izbjeglicama ne postupa dobro, sudovi su nam zabranili primjenu Dublinskog postupka za ovu zemlju. I za Mađarsku postoje slične presude. Kad su u pitanju Hrvatska i Slovenija, situacija je drugačija. Zato moramo ispitati postoji li mogućnost masovnijeg vraćanja izbjeglica u te zemlje", rekao je De Maiziere u razgovoru za dnevnik "Stuttgarter Nachrichten" od ponedjeljka.

On je u razgovoru objasnio zašto tzv. Dublinski postupak, po kojemu izbjeglice moraju biti zadržane u onim zemljama članicama u kojima su po prvi put stupile na tlo Europske unije, trenutno ne funkcionira.

Nekoliko njemačkih sudova je u prošlosti donijelo presude po kojima se izbjeglice, tj. tražitelji zahtjeva za azilom, ne smiju vraćati u zemlje poput Grčke jer tamo vladaju nehumani uvjeti.

"Činjenica da u Grčkoj vladaju nehumani uvjeti za prihvat izbjeglica izaziva ljutnju, pogotovo ako se uzmu u obzir svote koje su dodijeljene Grčkoj kako bi se to stanje promijenilo", rekao je njemački ministar unutarnjih poslova.

On se osvrnuo i na sve češću pojavu neprihvatljivog ponašanja izbjeglica koje odbijaju smještaje koje im dodjeljuju vlasti.

"Do ovog ljeta su izbjeglice bile zahvalne i prijateljski raspoložene prema vlasti: uredno su se registrirale i bivale raspoređene po čitavoj zemlji. No već neko vrijeme primjećujemo da mnoge izbjeglice to više ne prihvaćaju. Ne pristaju na registraciju i odlaze tamo gdje oni smatraju da bi trebali biti. To ne ide više tako. To u svakom smislu riječi nije u redu. Ne postoji pravo niti za jednog izbjeglicu da sam odabire gdje će biti smješten", zaključio je De Maiziere.

On je u intervjuu naglasio kako će vlasti poduzeti sve kako bi se što prije protjerali oni koji nemaju izgleda za ostanak u Njemačkoj. Tu je posebno istaknuo državljane zemalja zapadnog Balkana, prije svega Albance, ali i Afganistance koji u posljednje vrijeme dolaze u Njemačku.

"Mi mladim ljudima iz Afganistana moramo dati do znanja da su oni potrebni pri izgradnji svoje zemlje. Mnogi dolaze iz sigurnih dijelova zemlje poput Kabula. Mi im moramo reći: ne možete dobiti azil samo zato jer vam ne odgovara stanje u vašoj zemlji. Zato ćemo svaki zahtjev za azilom državljana Afganistana pomno ispitati", rekao je De Maiziere za "Stuttgarter Nachrichten".

On je na kraju razgovora priznao da je novonastala situacija s izbjeglicama voda na mlin desnim populistima, ali je isto tako izrazio uvjerenost kako je povjerenje u politički sustav i političke stranke dovoljno veliko da se društvo odupre populističkim iskušenjima.

Njemačka bi ove godine mogla primiti 1,5 milijuna izbjeglica
Iako se još početkom ljeta službeno govorilo o brojci od 400.000 osoba, Njemačka bi se ove godine mogla suočiti s preko 1,5 milijuna izbjeglica, javlja u ponedjeljak dnevnik Bild pozivajući se na izvore u njemačkoj vladi.

"U posljednjem tromjesečju tekuće godine očekuje se dolazak 920.000 izbjeglica u Njemačku. Do sada se očekivalo da će u nadolazećim zimskim mjesecima broj izbjeglica pasti, ali se na osnovi prognoza s terena do kraja godine očekuje konstantno snažan priljev izbjeglica", piše Bild pozivajući se na izvore u vladi.

U dokumentu koji potječe iz neimenovanog ureda vlade isto se tako izražava bojazan kako bi moglo doći do "kolapsa sustava opskrbe" izbjeglica. Već sad nedostaju smještajni i sanitarni kapaciteti.

Prema posljednjoj procjeni vlasti, u Njemačku je ove godine trebalo stići 800.000 izbjeglica. Još se uoči ljeta računalo s brojkom od 400.000. Brojku od 1,5 milijuna je u razgovoru za dnevnik "Welt am Sonntag" spomenuo i premijer savezne pokrajine Mecklenburg-Vorpommern, Lorenz Caffier.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere je odbio dati konkretnije procjene objašnjavajući kako je zasad nemoguće govoriti o pouzdanim brojkama jer velik dio izbjeglica izbjegava registraciju ili, unatoč dodijeljenom mjestu boravka, odlazi u neki drugi dio Njemačke.

Proteklog vikenda na istoku Njemačke, dijelu zemlje u kojem već tradicionalno vlada veći stupanj netrpeljivosti prema strancima, tisuće građana se okupilo na protuizbjegličkim prosvjedima. U mjestu Sebnitz na njemačko-češkoj granici u nedjelju poslijepodne se okupilo oko 2.500 građana koji su htjeli ovim činom podići "živu granicu" kako bi spriječili dolazak novih izbjeglica.

U gradu Chemnitzu se oko 1.000 prosvjednika okupilo na "maršu šutnje" prosvjedujući protiv planiranog smještaja izbjeglica u jedno naselje u kojem su za vrijeme DDR-a bili smješteni pioniri.

U međuvremenu su predstavnici dvije najveće crkve u Njemačkoj, protestantska i katolička, ustale u obranu izbjegličke politike Angele Merkel koja se, zbog svog otvoreno blagonaklonog stajališta prema izbjeglicama, nalazi na udaru žestokih kritika članova vlastite demokršćanske Unije kao i koalicijskog partnera, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).

"Mi ćemo se za 20 godina prisjećati ovih dana", rekao je predsjednik Njemačke biskupske konferencije Reinhard Marx u razgovoru za dnevnik "Sueddeutsche Zeitung" hvaleći humanitarno stajalište Njemačke i njezinih građana. On je, jednako kao i predsjednik Vijeća protestantske crkve Heinrich Bedford-Strohm, branio ustrajavanje Angele Merkel da se zadrži pravo na politički azil u obliku u kojem je trenutno definiran njemačkim ustavom.

Istodobno iz redova oporbe stiže kritika na navodni planirani dogovor između Turske i Europske unije o rješenju izbjegličke krize.

Stranka Zeleni izrazila je bojazan da bi planirani dogovor između Europske unije i Turske o zadržavanju i vraćanju izbjeglica u Tursku mogao ići na štetu ljudskih prava u ovoj zemlji.

"Erdogan će primiti veći dio izbjeglica, a zauzvrat ćemo mi zažmiriti na oba oka kada se budu kršila ljudska prava, prije svega Kurda, u Turskoj", rekao je predsjednik zastupničkog kluba stranke Zeleni u Bundestagu Anton Hofreiter u razgovoru za javni servis ARD.

Autor: VINKOVCIjutarnji.hr
  • Vinkovci
Vijest se nalazi u:

 

BUG

Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
 
Sveta tri kraljaNova godinaZaštita prava autora i korisnikaPredstavljanje knjige Marijana AlmašaFil Tilen po prvi puta u VinkovcimaSveti StjepanBožić
 
vinkovci.com.hr preporuča
Studio keramike Prag - tečaj keramike
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Jutarnji List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Sportske Novosti Današnje izdanje (i do 80% popusta) Slobodna Dalmacija Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - vinkovci.com.hr
 
 
Podržavate li ulazak migranata/izbjeglica u RH bez kontrole?
  •   Da
  •   Ne
  •   Ne znam
 
 
 
REKLAME

inFarkturiranje

 
eTarget REKLAME
 

Vinkovci › Vijesti › Hrvatska › Svijet › ‘U zemlju bi nam moglo ući 1,5 milijuna migranata, postoji mogućnost da ih masovno vratimo u Hrvatsk