Agrokor najavio prodaju tvrtki: Izvanredna uprava predstavila…

vinkovci.com.hr
 

Vinkovci

 
Portal Vinkovci Vinkovci
Osvježeno
07:09
Ruj
2018
05

Vinkovci › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › Agrokor najavio prodaju tvrtki: Izvanredna uprava predstavila…

Vinkovci Obrazovanje-811x184
Vinkovci Alba-marketing-web-dizajn-811x184  rotator  rotator
Vinkovci Stipendija-811x184
naj-naj.hr
 
 
Najnoviji videi
 
Vinkovci Ekološko sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje, domašćivanje i čišćenje kože - obuća Ekološko sredstvo…
Ekološko sredstvo…
Vinkovci Ekološko sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje, domašćivanje i čišćenje kože - obuća Ekološko sredstvo…
Ekološko sredstvo…
Vinkovci Ekološko sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje, domašćivanje i čišćenje kože - remen Ekološko sredstvo…
Ekološko sredstvo…
Vinkovci Ekološko sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje, domašćivanje i čišćenje kože - Kožne jakne Ekološko sredstvo…
Ekološko sredstvo…
Recepti
Ovako sočne palačinke još niste probali - Vinkovci, vinkovci.com.hr Ovako sočne palačinke…
Ako su vam dosadile obične…
Što sve trebate znati o cvijetu soli? - Vinkovci, vinkovci.com.hr Što sve trebate znati…
RECEPT MATE JANKOVIĆA
Sva lica kuhanog vina: Crveno, slatko s medom - Vinkovci, vinkovci.com.hr Sva lica kuhanog vina:…
Priprema: Stavite vino,…
Bruskete s jagodama, kozjim sirom i balsamicom - Vinkovci, vinkovci.com.hr Bruskete s jagodama,…
Kozji sir i jagode. Da!…
Igre, igrice
Sviraj mi sviraj… - Vinkovci, vinkovci.com.hr Sviraj mi sviraj…
Pretvorite se u pravog…
Scooby-Doo - Strašni dvorac - Vinkovci, vinkovci.com.hr Scooby-Doo - Strašni…
Scooby Doo i ekipa
Super Mario Castle - Vinkovci, vinkovci.com.hr Super Mario Castle
Super Mario avantura
Bubblez - Vinkovci, vinkovci.com.hr Bubblez
Za one koji vole šarene…
Povezani članci
Zadnje vijesti
KONTAKTIRAJTE NAS

Uredništvo

E-mail:
urednistvo@vinkovci.com.hr

 

 
REKLAME

 
INFO

 
31
 
10.2017

Agrokor najavio prodaju tvrtki: Izvanredna uprava predstavila Plan održivosti,…

VELIKO RESTRUKTURIRANJE
Agrokor najavio prodaju tvrtki: Izvanredna uprava predstavila Plan održivosti, prodana Villa Castell
 

Najveći naglasak u Planu održivosti za Agrokor stavljen je na svođenje maloprodajnog dijela na pravu mjeru, a tu je i rasprodaja imovine iz portfelja Agrokora (APH).

Nakon završetka današnje sjednice Privremenog vjerovničkog vijeća održano je predstavljanje planova održivosti kompanija u sustavu koncerna Agrokor.

U međuvremenu je Agrokor priopćio da je prodana Villa Castelo u Medveji za 8.115.000 eura plus PDV slovačkom investitoru. Prodaju je danas odobrilo Privremeno vjerovničko vijeće.

Istovremeno, obustavljen je proces prodaje pokretnina u vlasništvu Agrokora – jahte i helikoptera, koji su za razliku od Ville Castello opterećeni založnim pravima.

"Kako su obje pokretnine opterećene založnim pravom u korist Addiko banke, a pravni timovi nisu uspjeli pronaći za banku prihvatljivo rješenje o prebacivanju zaloga na sredstva ostvarena prodajom, procesi prodaje ovih pokretnina morali su biti zaustavljeni. Proces prodaje moći će ponovo biti pokrenut po postizanju nagodbe", priopćeno je iz Agrokora.

Pogled na 2016. godinu
Na početku predstavljanja Plana održivosti za Agrokor rečeno je da je Agrokor u 2016. godini generirao prihode veće od šest milijardi eura. Najveći udio tih prihoda otpada na maloprodaju (4,89 milijardi eura ili 74 posto), dok je na drugom mjestu prehrana s 18 posto udjela u prihodima (1,19 milijardi eura), dok ostatak prihoda od 8 posto otpada na poljoprivredu (505 milijuna eura).

Maloprodaja ide u veliko restrukturiranje
Sažetak Plana održivosti za Agrokor, podjeljen je u šest točaka, a najzanimljivije su značajno restrukturiranje maloprodaje i rasprodaja imovine iz portfelja Agrokora (APH), kako bi se minimalizirao odljev novca i generirala vrijednost.

Sam plan održivosti obuhvaća ishod napora uloženih u postizanje značajnih operativnih poboljšanja, uloženih tijekom proteklih mjeseci i pruža stabilnu platformu za buduće poslovanje i nagodbu. U to između ostalog spada i fokus Agrokor grupe na stabilizaciji poslovanja i osiguranju likvidnosti i izrazito važnoj ljetnoj sezoni te ostvarivanje "brzih dobitaka" i početak povratka povjerenja poslovnih partnera i tržišta.

U planu se ističe i takozvani "neistraženi teritorij", odnosno Zakon o postupku izvanredne uprave u društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, koji je učinio određene pretpostavke nužnima (npr. da Grupa ostaje kakva jest, mogućnost izlaska iz određenih ugovora, plaćanje tražbina iz starih dugova i nemogućnost pokretanja procesa prodaje biznisa koje nisu od strateškog značaja).

Kad je riječ o maloprodaji, Planom se predviđa njezino veliko restrukturiranje. U prošlosti je fokus bio usmjeren na rast prihoda u kombinaciji sa prekomjernim investiranjem, ističe se u Planu i dodaje da je niz nepovoljnih komercijalnih aranžmana umanjio je zarade.

Ističe se kako su tijekom restrukturiranja poduzete uštede koje su relativno jasne i jednostavne, a odnosile su se na smanjenje indirektnih troškova i broja zaposlenih u Hrvatskoj i BiH.

Iz koncerna planiraju poslovanje maloprodaje svesti na primjerenu veličinu, eliminirati neosnovno poslovanje i nepopustljivo se fokusirati na provedbu restrukturiranja.

Mercatoru ekspanzija, Konzumu Tisku i Velprou rezanje na pravu mjeru
U tom smislu, Mercatoru se planira stvoriti nova vrijednost i stabilizirati tvrtku tako da se stvori platforma za održivo poslovanje sa stabilnim prihodima. Planira se i ekspanzija Mercatora, obzirom da je ta tvrtka polučila najbolje prihodovne rezultate u 2016. godini.

Što se Konzuma tiče, plan je svesti poslovanje na primjerenu mjeru te optimizirati poslovanje na 2/3 trgovina srednje veličine. To se obrazlaže, između ostalog, i lišavanjem nepotrebnih troškova.

Agrokor će svesti na primjerenu mjeru i poslovanje Velproa, a za Tisak planiraju stabilizaciju poslovanja, koje isto tako planiraju svesti na primjerenu veličinu te ukidanje neprofitabilnih aktivnosti.

Rasprodaja imovine
Kad je riječ o rasprodaji imovine iz portfelja Agrokora (APH), tu se očekuju značajni pomaci. Radi pojednostavljivanja strukture Grupe i omogućavanja nagodbe, operativno poslovanje Agrokora d.d. postalo je fokusiranije, ističe se u Planu. Za sada će funkcije planiranja i upravljanja i dalje obavljati Agrokor d.d., a te će se aktivnosti s vremenom prenijeti ili razviti kompanijama s osnovnom djelatnošću.

Nadalje, prema planu, broj zaposlenih i povezani troškovi s vremenom će se smanjiti, a Agrokor d.d. će postati jedinica za izvještavanje i planiranje za daleko manju jezgru operativnih djelatnosti.

APH obuhvaća 80 pravnih subjekata, od kojih:

‒ 41 subjekt (grupirano u 16 segmenata) posluje u različitim industrijama u Adria regiji. Uključuje tržišne lidere u oglašavanju, organizaciji putovanja i proizvodnji soli
‒ 23 subjekta koji posjeduju različitu fiksnu imovinu (pretežito nekretnine) i financijsku imovinu (pretežito odgođene naknade za prodaju društava)
‒ 16 subjekata su neaktivna (fiktivna) društva

Ključne inicijative uključuju prodaju APH društava i nekretnina, od čega se očekuje 40 milijuna eura slobodnog novčanog tijeka u razdoblju od naredne četiri godine na temelju konzervativnog scenarija, kao i smanjenje najamnina i izlazak iz nepovoljnih najmova.

Uz Antu Ramljaka, izvanrednog povjerenika i Alastaira Beveridgea, glavnog savjetnika za restrukturiranje, planove održivosti koji će najbolje pokazati budućnost kompanija i pojedinih poslovnih segmenata Agrokora predstavili su i savjetnici izvanrednog povjerenika: Teo Vujčić, savjetnik izvanrednog povjerenika za maloprodaju, Zvonimir Mršić, savjetnik izvanrednog povjerenika za poslovnu grupu hrana, Vlado Čondić-Galiničić, savjetnik izvanrednog povjerenika za poslovnu grupu poljoprivrede te Irena Weber, savjetnica izvanrednog povjerenika za non-core poslovanje i imovinski portfelj.

Autor: VINKOVCIdnevnik.hr
  • Vinkovci
Vijest se nalazi u:

 
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
 
Sveta tri kraljaNova godinaZaštita prava autora i korisnikaPredstavljanje knjige Marijana AlmašaFil Tilen po prvi puta u VinkovcimaSveti StjepanBožić
 
vinkovci.com.hr preporuča
Studio keramike Prag - tečaj keramike
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Glas Istre Današnje izdanje (i do 80% popusta) Novi List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Zadarski List Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - vinkovci.com.hr
 
 
Kupujete li preko interneta?
  •   Da
  •   Ne
 
 
FACEBOK
 
Tweets by vinkovci (@vinkovci)

 

Vinkovci › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › Agrokor najavio prodaju tvrtki: Izvanredna uprava predstavila Plan održivosti, prodana Villa Castell